Kintsugi (金継ぎ) ve Yukimine (雪峰) Japonların Kırılanı Tamir Etme Sanatı
- Selin Özdemir
- 2 Şub 2024
- 1 dakikada okunur

Yukimine garip bir kase... Bu kase için kaseden çok bir sanat ve felsefe kaynağı diyebiliriz. Ve tabii Kintsugi’nin kaynağı…
Orjinal Kintsugi, Erken Edo Dönemi sanatçısı olan Honami Koetsu (1558-1637) tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Koetsu, Japon kaplama sanatı maki-e (蒔絵) ustasıdır. Sotatsu Tawaraya ile kurduğu Rimpa ekolünün atası olarak bilinir. Koetsu, Kintsugi için “yeni bir hayat üflemek”, “yeniden doğurmak” gibi çeşitli anlamlar yüklemiştir. Ona göre Kintsugi tamirin ötesinde yeniden hayat verme düşüncesiydi. Bunu en iyi uyguladığı eseri olan Yukimine’ye ve onunla birlikte bıraktığı yazıya bir bakalım.

“Karlar dağlardan aşağı iniyor, eriyor ve nehre karışıyor. Orada yeniden hayat buluyor. Ben ona bir hayat hediye ettim.”
Burada kasenin ağız kısmındaki beyaz sır kaplamayı kara benzetiyor, çatlayan yerden eriyen karların akıp nehre karıştığını düşünüyor ve onu Kintsugi tekniği ile birleştiriyor. Yeniden doğuruyor veya kendi deyişi ile ona bir hayat hediye ediyor. Kintsugi sanatının felsefesi buradan doğmuştur. Günümüze kadar çeşitli anlamlar yüklenerek gelen bu geleneksel sanat hala devam etmektedir. Bununla birlikte Kintsugi’nin son zamanlarda çokça adından söz ettirmesinin sebebinin, seri üretimin ve bilinçsiz tüketimin arttığı günümüz dünyasında el işçiliği üzerine yeni bir ortak girişim olduğu söylenmektedir. Biraz bilgelik, hayatın estetik yönünü geliştirme, yok olan değerleri geri kazandırma da bu sanatın temelini oluşturur. Geçmişine önem veren Japonların en zarif taraflarının hayata yansıması da sayılır.
Aşağıda birkaç Kintsugi örneğini görebilirsiniz.
Opmerkingen