top of page
Yazarın fotoğrafıKAF | Haber

KAF | Seminerler Her Pazar Saat 14.00'te Kent Müzesi ve Arşivi'nde Meraklılarıyla Buluşuyor

2012'den bu yana Çanakkale'de yüzlerce etkinlik gerçekleştiren KAF | Kültür Araştırmaları ve Faaliyetleri Merkezi uzunca bir süredir Online devam eden gelenekselleşen seminerler dizisine Çanakkale'de yeniden başladı. Bundan sonra her Pazar saat 14.00'te gerçekleşecek etkinlikler, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde yapılacak. Bu kapsamda ilk olarak "Çanakkale Halk Kültürü" konulu bir seminer gerçekleştirildi. 17 Kasım Pazar günü düzenlenen seminerin konuşmacısı Ümit İşlek oldu.

Seminerde, halk bilimi perspektifiyle geçiş törenlerinin toplumların sosyokültürel yapılarını anlamadaki önemi üzerinde duruldu. İşlek, özellikle Türklerin geniş coğrafyalara yayılmaları ve farklı kültürlerle etkileşimlerinin, kültürel yapılarını anlamayı zorlaştırdığını belirtti. Dar bölgelerde yapılan çalışmaların daha verimli sonuçlar verdiğini vurgulayan İşlek, Çanakkale özelinde yapılan araştırmaların önemli bulgular ortaya koyduğunu aktardı. Daha önce Tahtacılarla ilgili yapılan başarılı çalışmalara değinen konuşmacı, Çanakkale'deki Sünni Yörüklerin geçiş ritüellerini inceledi.

Araştırma sonuçlarına göre bölgedeki Sünni Yörük köylerinin geçiş ritüelleri, genel olarak Türkiye Türklerinin gelenekleriyle benzerlik gösterse de bazı özgün uygulamalar da tespit edildi. Bunlar arasında düğünlerdeki "çerez gezmesi" ve cenaze defin işlemlerinde tüm köy erkeklerinin katılım zorunluluğu gibi farklılıklar öne çıktı. Seminerde ayrıca, Musaköy'de görülen bayrak töreni geleneği ve kadınların mezarlığa girememesi gibi uygulamaların mitik toplum kalıntıları olarak değerlendirildiği belirtildi. Bu uygulamalar, bölgedeki kadının toplumsal rolü ve kutsal mekân anlayışı hakkında önemli ipuçları sunuyor.


Comments


bottom of page