Ana Hatlarıyla Japonya
Doğan Güneşin Ülkesi olarak bilinen Japonya, Doğu Asya’da bir ada ülkesidir. Japon Denizi tarafından Asya'nın doğu kıyılarından ayrılmıştır. Asya ana karasından ilk önce kimlerin Japon adalarına geçiş yaptığı bilinmiyor fakat arkeolojik araştırmalar, yontma taş devrinde takımadalarda yaşayan insanların temelde avcılık - toplayıcılık yaptıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu toplum, Doğu Sibirya'daki arkeolojik buluntularla benzerlik gösteren seramiklerin kordon tasarımından ötürü Jomon kültürü olarak bilinmektedir. İnsanların, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'na ilk geçişini M.Ö. 8000 yıllarında, Sakhalin'den veya Kuril Adaları hattından yaptığı düşünülmektedir.
Kuzeyden güneye Hokkaido, Honshu, Shikoku ve Kyushu olmak üzere dört ana büyük ada ile birlikte yaklaşık 8000 takımadadan oluşan Japonya’da, kuzeyde Hokkaido yılın büyük çoğunluğunu kar yağışı ile geçirirken güneye inildikçe tropikal iklim özellikleri görülmeye başlamaktadır. Ülkenin büyük bir kısmı dağlık alandır ve ülkede çok sayıda aktif yanardağ bulunmaktadır. Japonya’da güzelliğin simgesi olarak bilinen Fuji Dağı 3.766 m (12.385 ft) yüksekliğiyle Japonya’nın en yüksek dağıdır.
Pasifik’te bulunan Japonya’nın hiçbir ülke ile kara sınırı yoktur. Japon Denizi'nden Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya ile komşudur. Kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır.
Başkenti Tokyo olan bu ada ülkesi, 127 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkeleri arasında onuncu sırada yer almaktadır. Başkent Tokyo bulunduğu alan ve çevresinde bulunan şehirlerle birlikte 30 milyonunun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanıdır.
En önemli besin kaynakları olan balık ve pirinci ağırlıklı olarak kendileri temin etmektedir. Balık ve pirinç dışında, sınırlı doğal kaynaklara sahip olan Japonya, teknoloji üretip sebze - meyve gibi ihtiyaçlarını yurt dışından ithal etmektedir. Japonya dünyanın en büyük teknoloji üreticilerinden biri olmakla birlikte en büyük ekonomilerden birisi olarak kabul edilmektedir.
Japonya, dört mevsimin belirgin yaşandığı bir ülkedir. Baharda sakuraların görüldüğü ülkede, yazın rutubetli muson iklimi ile yağmurlar görülmektedir. Sonbaharda yaprakların renk değiştirmesiyle sakuraları aratmayacak güzelliğe bürünen Japonya, kışın yer yer kar yağışlarıyla yıllık mevsimsel değişimini tamamlamaktadır. Yılın farklı zamanlarında çeşitli festivalleri ile geleneksel yaşam tarzını hala sürdürmektedir.
Resmi dili Japoncadır. Hiragana, Katakana ve Çin’den aldıkları Kanji denen karakterler ile birlikte üç ayrı alfabe kullanmaktadırlar. Para birimi Yen’dir. Resmi dini Budizm’dir fakat Şinto geleneklerini de hala sürdürmektedirler. Ülkenin yönetim şekli anayasal monarşidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 yılında kabul edilen anayasa, çoğulcu parlamenter sistemi getirmiştir. Anayasa uyarınca, imparatorun görev ve yetkileri tamamen törensel nitelikte olup yönetimin başı başbakandır.
Comments